COVID-19 elleni intézkedések a Tour de Balatonon

COVID-19 elleni intézkedések a Tour de Balatonon

A koronavírus-járvány új feladatok elé állítja a Tour de Balaton szervezőit és résztvevőit egyaránt. Ennek tükrében a szeptemberi eseményre számos olyan intézkedéssel készülünk, amelyek célja a résztvevők és a szervezők egészségének megóvása. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy milyen változásokra számíthattok, és milyen lépéseket teszünk azért, hogy a túrát a körülményekhez képest a lehető legnagyobb biztonságban bonyolíthassuk le. A szervező Vuelta Sportiroda járványügyi szakértőket is bevont az előkészítésbe, és Covid-koordinátorunkkal közösen állítottuk össze a szükséges intézkedéseket.  

Fontos: Ha beteg vagy, maradj otthon!

Először is szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy közös érdekünk, hogy mindenki csak egészségesen álljon rajthoz! Ha az alábbi tüneteket tapasztaljátok magatokon, kérjük, hogy maradjatok otthon: láz, száraz köhögés, fáradékonyság, végtagfájdalom, torokfájás, hasmenés, hányás, fejfájás, a szaglás/ízlelés elvesztése.

Célterület

A siófoki Újhelyi Strandon több ponton is kézfertőtlenítők kerülnek kihelyezésre. A rajt- és célterületen a maszk viselése KÖTELEZŐ! A strand területén - a korábban megszokottól eltérően - minimálisra csökkentjük az aktivitást:

 • Nem lesznek kísérő, színpadi programok,
 • A sorsolásra nem a helyszínen, hanem online kerül majd sor az eseményt követően (részletek később),
 • A befutóérmeket nem a nyakatokba akasztjuk, hanem kézbe adjuk át.

Arra kérünk titeket, hogy a lehető legkevesebb időt töltsétek a befutó helyszínén! Ezen intézkedések célja annak megakadályozása, hogy a résztvevők egy adott ponton tömörüljenek - ezzel is minimalizálni szeretnénk a vírus terjedésének kockázatát.

Rajtcsomagok átvétele

A nevezési sátorba csak korlátozott számban léphetnek be résztvevők, ezért a csoportos nevezések esetén arra kérünk titeket, hogy egy ember vegye át a rajtcsomagokat. Emellett arra kérünk mindenkit, hogy törekedjen a másfél méteres távolság megtartására. A maszk viselése természetesen a nevezési sátorban is KÖTELEZŐ.

A rajtok lebonyolítási rendje

A rajtok is átalakulnak: a szakaszos tömegrajtok helyett folyamatos rajtolásra lesz lehetőség. Kérjük, hogy a rend fenntartásra érdekében a nevezéskor kapott rajt időpontjához közeli időpontban induljatok el. Vagyis a Balaton L és az Balaton XL távra nevezők közül:

 • a 6:00-s rajt résztvevői 6:00 és 6:15 között,
 • a 6:15-ös rajt résztvevői 6:15 és 6:30 között,
 • a 6:30-as rajt résztvevői 6:30 és 6:45 között,
 • a 6:45-ös rajt résztvevői 6:45 és 7:00 között,
 • a 7:00-s rajt résztvevői 7:00 és 7:15 között érkezzenek a rajtkapu alá! A szervezők gondoskodnak róla, hogy már az indulásnál is minél jobban széthúzódjon a mezőny. 

A Balaton M táv indulói felé is hasonló kéréssel fordulunk, vagyis:

 • a 9:00-s rajt résztvevői 9:00 és 9:20 között,
 • a 9:20-as rajt résztvevői 9:20 és 9:40 között,
 • a 9:40-es rajt résztvevői 9:40 és 10:00 között,
 • a 10:00-s rajt résztvevői 10:00 és 10:20 között vágjanak neki a távnak!  

A Balaton S és Balaton XS távokat nem bontjuk meg: előbbi 11:00 és 11:20 között, utóbbi 15:00-kor indul útnak.

Kérünk Titeket, hogy a fenti időtervhez igazodva, a frissítőpontok nyitvatartási idejének figyelembevételével amint tehetitek, kezdjétek meg a túrát.

Frissítőpontok használata

A túra közben egymástól megfelelő távolságot tartva természetesen nem kell használni a maszkot, de ha frissítőpontra értek, akkor kérjük, hogy ismét helyezzétek fel azt! A frissítőpontokon munkatársaink maszkban és kesztyűben állnak majd rendelkezésetekre, ugyanakkor lehetőség szerint mindenki hozzon magával saját frissítőt, ezáltal csökkentve a vírus terjedésének kockázatát. A kiszolgálás elszórva, több ponton történik majd, ezzel is segítve a távolságtartást. A sorban állás alatt a maszk viselése KÖTELEZŐ. Törekedjetek arra, hogy az étel és ital átvételét követően megfelelő távolságot tartva fogyasszátok el azt. Természetesen kézfertőtlenítőt is találhattok majd minden frissítőponton, melyet bátran használjatok.

Komp használata

A kompokon szintén KÖTELEZŐ lesz a maszkviselés. A járványügyi helyzetre való tekintettel idén mindössze 300 kerékpárost tud egyszerre szállítani a járat - a várakozási idő a megfelelően széthúzott rajtokkal csökkenthető. A maszk viselése mellett itt is figyeljetek majd a másfél méteres távolság megtartására.

A járványügyi helyzettől függetlenül ne feledkezzetek meg a „normál üzemmódban” javasolt felkészülésről, eszközöktől, a naptejtől az esőkabátig. Ezekről részletes információkat találtok a Tour de Balaton honlapján.

Távolmaradás határzár és karantén miatt

Akik önhibájukon kívül, külső, a járvánnyal közvetlenül összefüggő ok miatt nem tudnak eljönni, de neveztek, postán (a mi költségünkön) megkaphatják a rajtcsomagot és az érmet is. Ez azokat a résztvevőket érinti, akik:

 • Külföldiek, vagy állandó lakcím mellett külföldön tartózkodnak, és a határzár miatt nem tudnak belépni az ország területére,
 • Hatósági karanténban vannak, vagy igazoltan vírusfertőzöttek.

Ebben az eseteben a külföldi lakcímedet, illetve a hatósági karantén tényét igazolnod kell. Ha más okból nem tudsz eljönni, számodra is nyitott a lehetőség, de a postázás költségét neked kell állnod. Amennyiben igényt tartasz a rajtcsomagra és az éremre, írj nekünk emailt a nevezes@vuelta.hu címre.

Megértéseteket és türelmeteket előre is köszönjük! A fenti intézkedések első sorban a Ti érdeketeket, egészségeteket és biztonságotokat szolgálják. Találkozunk péntektől a rajtcsomag átvételnél, és szombaton a rajtkapu alatt!